Keto dijeta i trčanje

Keto dijeta se sastoji od ishrane koja je skoro u potpunosti bazirana na mastima. Oko 80 procenata kalorija dolazi iz masti, a iz ugljenih hidrata gotovo pa 0 procenata. Tipična ishrana se bazira na mesu, ribi, uljima, jajima, mliječnim proizvodima i zelenom povrću, dok riža, krompir, integralni hljeb, voće i druge namirnice bogate ugljenim hidratima nisu dozvoljene.

Poboljšajte trčanje ishranom

Ishrana igra veoma važnu ulogu u vašem treningu i svakako da nije svejedno šta jedete. Od određene hrane možete da se osjećate loše i iscrpljeno, što će itekako da ima posljedice po vaše trčanje, a sa druge strane neke namirnice mogu da vam pomognu u vašem trčanju.

Zašto ne možemo da odolimo ugljenim hidratima

Tim istraživača sa japanskog Instituta za fiziološke nauke pronašao je da aktivacija neurona izazvana društvenim stresom povećava apetit, a posebno želju za ugljenim hidratima kod testiranih miševa.

Hranom protiv prehlade

Sa hladnim danima stižu prehlada i grip, a da bi ste se uspješno izborili sa virusima potrebno je da ojačate vaš imunitet. Najbolji način za to je raznovrsna ishrana, a nastavku pročitajte koja je to hrana najbolja za sprječavanje prehlada. 

Uticaj alkohola na trčanje

Alkohol ima veliki uticaj na vase sposobnosti, kako fizičke, tako i mentalne. a važno je znati šta čini vašem tijelu. Ako se ipak odlučite za nekoliko čašica, trebali biste znati kakvo dejstvo ima alkohol.

Zašto je važan magnezijum?

Magnezijum je veoma važan mineral za pravilno funkcionisanje vašeg organizma. Učestvuje u regulaciji metabolizma, proizvodnji energije u ćelijama, štiti krvne sudove, održava vaše kosti jakim, a važan je i za nervni sistem, jer reguliše prenos nadražaja do mišića.

Zašto je doručak obavezan?

Ukoliko želite da pomijenite svakodnevne navike, da povedete računa o svom zdravlju, postanete fizički aktivniji, onda je neophodno i da povedete računa o vašoj ishrani i da je korigujete. Najbitnija stavka koju morate da shvatite jeste da ishrana mora da bude redovna i raznovrsna, bez preskakanja obroka. Svaki preskočen obrok se ne može i ne smije nadoknađivati narednim.

Koliko je ishrana bitna za vaše zdravlje?

Mnogi stručnjaci smatraju da je hrana neka vrsta lijeka, dok je drugi tumače kao “nedostatak znanstvenih podataka i istraživanja”. Da bi naše tijelo bilo zdravo, obavljalo sve svoje funkcije bez problema i da bi pružalo svoj maksimum, neophodno je da ga njegujete i tretirate na pravi način

L - karnitin

L - karnitin učestvuje u raznim procesima unutar tijela, prenosi masnoce do ćelija, poboljšava cirkulaciju, a neki čak smatraju i da doprinosi topljenju viška kilograma.

Datule

Datule su idealna hrana za sve one koji se bave sportom, jer ne samo da povećavaju nivo energije nego sadrže i čitavi niz vitamina i minerala koji će doprinijeti vašem zdravlju.

Ishrana prije i poslije treninga

Da bi vaše trčanje išlo „kao po loju“, vrlo je važno šta, ali i kada jedete. Pravilan unos hrane znači da će vaše tijelo manje da se pati, jer će imati na raspolaganju sve ono što mu je potrebno za vrhunske performanse, ali i brz oporavak.

Energetski gel

Na duže trke, poput maratona ili polumaratona ne idite bez energetskog gela

Sok od cvekle kao prirodni doping?

Da li postoji prirodni doping, ako je tako da li je to možda cvekla?

Pravilna ishrana

Hrana je izvor energije, gorivo koje nas pokreće, pa je veoma važno da ne gladujete.

Kofein i trčanje

Unos kafe u manjim količinama može vam pomoći da trčite brže, ali nemojte pretjerivati sa dozama.

Masti

Nemojte zaboraviti masti!

Zob

Malo zrno puno nutrijenata.

Proteini

Svi znamo da su ugljeni hidrati bitni za trčanje, a proteini?

Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati su glavni izvor energije, nemojte ih izbjegavati.