Kakav je uticaj brzog hodanja na veličinu našeg mozga

Ispitivanje sprovedeno na sredovječnim osobama, otkrilo je da je svaki dodatni sat proveden u laganoj fizičkoj aktivnosti povezan sa 0,22 odsto većim volumenom mozga.

Taurin

Taurin se smatra jednom od najvažnijih amino kiselina(iako on to u stvari i nije, ali se u literaturi često svrstava u tu grupu), jer učestvuje u čitavom nizu metaboličkih procesa u organizmu. Ljudsko tijelo samo proizvodi taurin, a može se dobiti iz hrane.

Zašto su Kenijci tako brzi?

Naš centralni nervni sistem dobija informacije o cjelokupnom stanju našeg tijela tokom napora i u slučaju prevelikog napora, koji može ozbiljno da naškodi vitalnim organima, isključije pojedine mišiće.

Šta signalizira bol?

Nedavno ste stupili na stazu, započevši sa prvim kilometrima, amater na samom početku trkačke karijere, zasigurno je da ćete se susresti sa neugodnostima. Bolovi u nogama su neizbježni, ali dobra stvar je što će ti bolovi u većini slučajeva sami da prođu.

Odaberite adekvatnu obuću!

Trčanje je najzdravija fizička aktivnost dostupna svima i najjednostavniji način za održavanje forme i linije. Ne zahtijeva pretjerano velika finansijska ulaganja, kada je riječ o rekreativnom bavljenju a ne profesionalnom.

Koja je podloga najbolja za trčanje?

S obzirom da noge trpe najveći napor prilikom trčanja, neophodno je obratiti posebnu pažnju na njih, kako it tretirati, kako ih ojačati, njegovati. Prednost samog trčanja je ta što se može izvoditi bilo gdje, kako na otvorenom, tako i na zatvorenom prostoru.

Nedostatak željeza

Nedostatak željeza je moguć usljed obilnih menstruacija i krvarenja, nedovoljnog unosa željeza hranom čemu su osobito podložne trudnice, dojilje, djeca u razvoju, sportaši, vegetarijanci, osobe na dijeti.

Savjeti za zdravo srce

Na osnovu podataka Svjetske zdravstvene organizacije, oko 17 miliona ljudi svake godine umre od kardiovaskularnih bolesti.

Problemi sa stomakom tokom trčanja

Vjerovatno vam se dešavalo da vam trening prekine nadutost stomaka i proliv, i uz svu dobru volju morali ste da pronađete najbliži toalet.

Bol u peti

Vaša stopala trpe veliki napor dok trčite, a najčešće povrede stopala su u predjelu pete. Najčeći uzroci povreda su naglo povećanje dužine, tračanje u neadekvatnim patikama, ali i ravni tabani.

Uticaj pušenja na trčanje

Pušenje smanjuje kapacitet pluća, smanjuje nivo vaše energije i narušava pravilno funkcionisanje imunog sistema

Gdje da trčim?

Za vrijeme sportske aktivnosti pojačava se disanje zbog povećane potrebe organizma za kiseonikom. Vašem tijelu je potrebno i do 15 puta više kiseonika dok vježbate, jer dišete brže i dublje. Broj udisaja i izdisaja se povećava sve dok mišići koji okružuju pluća imaju snage.

Trčanje svaki dan, da ili ne?

Možda vam se dešavalo da na početku ne znate kako da se pokrenete, gdje da pronađete inspiraciju i motivaciju za svaki naredni period, ali vrlo brzo ste i to prebrodili, istrčali svojih prvih 5km, zatim i prvu dužinu, i jednostavno zavoljeli trčanje. Ili ste ipak u drugoj grupi, koja prosto uživa od samog početka u svakom pretrčanom kilometru, toliko ste ‘’navučeni’’ da ne možete ni da zamislite dan bez ove aktivnosti.

Sportisti - fit ili potencijalno bolesni

Iako se riječi fit i zdrav često spominju kao sinonimi, te dvije riječi ipak imaju dva sasvim suprotna značenja. Dok riječ fit označava sposobnost čovjeka da uradi određenu fizičku aktivnost, riječ zdrav označava opše stanje čovjekovog tijela.

Detoks napitak za imunitet i čišćenje organizma

Tijelo se oslobađa toksina putem znojenja, ali postoji i drugi način za to, a to je putem detoks napitaka. Pravilnim izborom namirnica možete ubrzati svoj metabolizam i sagorjeti višak masnoće. Najjednostavniji način pravljena je dodavanje zdravih namirnica običnoj vodi.

Prevencija povreda kod trkača-savjeti

Bolove odmah tretirajte ledom. A obloge od leda nemojte držati duže od 20 minuta. Pripazite na formu, probajte što mekanije trčati kako biste izbjegli povrede. Ne izlažite bolna mjesta na toplotu jer će to pojačati upalne procese i bolove. Pored leda, i zamrznuti grašak možete iskoristiti kao obloge. Zamotajte bolni dio i grašak na njemu u tanji ručnik kako bi držanje bilo ugodnije.

Šta se dešava u vašem tijelu dok trčite?

Svi volite da trčite, ali da li ste se zapitali kako vaše tijelo na to reaguje? Kakve promjene se dešavaju u vašem tijelu kada trčite?

Sačuvajte zdravlje i ne radite ove stvari nakon jela!

Ukoliko želite da steknete neke zdravije navike, da sačuvate zdravlje, da povedete računa o tjelesnoj težini i fizičkom izgledu, onda je veoma važno da pripazite šta radite tokom jela, ali i nakon njega.

Trkači i masaže

Koliko često vi upražnjavate masaže i znate li koje su koristi od njih? Koliko su zaista potrebne našem tijelu? Za sve vas, sportiste i rekreativce, neophodno je da se upoznate sa sportskom, njenim značajem za vas, vaše tijelo i zdravlje, a i trkačku formu.

Masaže

Riječ masaža potiče od arapske riječi "massa", što znači dodir. Masaža je jedna od najpoznatijih metoda opuštanja i liječenja, a bazira se na pritiskanju, lupkanju i istezanju mišića različitim intenzitetom.

Loše navike trkača i kako ih savladati

Ukoliko se bavite trčanjem, i praktikujete redovno, više puta nedeljno, i težite ka dobrim rezultatima i odličnoj formi, onda zasigurno morate neke stvari naučiti, jednom i zauvijek.

Upala pokosnice

Ukoliko imate bolove uupala pokosnica unutrašnjos strani cjevanice vjerovatno je riješ o upali pokosnice.

Upala mišića i njena prevencija

Mnogim sportistima je bol I upala misica pokazatelj da li je trening zadovoljavajući ili ne, dok sa druge strane ima I onih koji se trude da je izbjegnu, jer zna biti dosta neprijatna

Nauka pokazala - trčanje produžava život

Trčanjem samo 5 minuta dnevno produžavate svoj život

Sindrom trkačkog koljena (iliotibijalni sindrom)

Iliotibialni sindrom, uzroci, simptomi i prevencija.

Izbjegnite bolove u koljenu

Vješto izbjegnite bolove u koljenu.