Taurin

Mar 10, 2019 Zdravlje

 

Taurin se smatra jednom od najvažnijih amino kiselina(iako on to u stvari i nije, ali se u literaturi često svrstava u tu grupu), jer učestvuje u čitavom nizu metaboličkih procesa u organizmu. Ljudsko tijelo samo proizvodi taurin, a može se dobiti iz hrane.

Glavna uloga taurina je u centralnom nervnom sistemu, gdje pomaže njegovom razvoju, ali i štiti ćelije od negativnih jedinjena. Nedostatak taurina može dovesti do problema sa bubrezima, kao i vida. Takođe, taurin je i antioksidans, neutrališe oksidativni stres i čuva ćelije od starenja.

Taurin ima i važnu ulogu u razgradnji i apsorpciji masti. Studija, koja je rađena na 30 studenta, je pokazala da je taurin pomogao u smanjenu triglicerida, ali i aterogenog indeksa (odnos triglicerida i HDL holesterola). Pored toga, unos taurina smanjuje i nivo masnoća u krvi i smanjuje krvni pritisak, a sprječava i zadebljanje arterija.

Sve gore navedeno je naravno od krucijalnog značaja za vaše zdravlje, i to su najveće koristi koje možete imati od taurina, ali da li uzimanje taurina kroz suplemente može da vam pomogne da napravite bolje sportske rezultate?

Da li pomaže ili ne, izgleda da takođe zavisi od osobe do osobe. Ukoliko taurin uzimaju osobe koje su imale srčanih problema, izgleda da pored zaštitnog efekta, ima i pozitivan uticaj na performanse. Međutim, ukoliko ga uzimaju osobe bez srčanih problema, gotovo da nema nekog uticaja na performanse, mada može da pomogne u smanjenju upale mišića.

Jedna studija rađena na 8 trkača je pokazala pozitivan efekat taurina u trči na 3 km, trkači su u prosjeku zabilježili za 12 sekundi bolje vrijeme (što je prilično veliko poboljšanje), u odnosu na trku prije koje su uzimali placebo. Ipak, ova distanca je relativno kratka, i pitanje je da li bi uzimanje taurina kroz suplemente poboljšalo vaše vrijeme na dužoj trci, kao što je polumaraton. Pored toga, studija je rađena na relativno malom uzorku, dobro utreniranih atletičara, pa vjerovatno i ne može da bude mjerilo za šire mase.

Ono što je još važno da znamo jeste da je studija koju je radila Evropska agencija za bezbjednost hrane otkrila da ne postoje štetni efekti uzimanja taurina u količinama do 1000 mg po kilogramu tjelesne težine, u toku dana.