Uticaj alkohola na trčanje

Nov 23, 2017 Ishrana
alcohol-2275837_640.jpg

 

Alkohol  ima veliki uticaj na vaše sposobnosti, kako fizičke, tako i mentalne, a važno je znati šta čini vašem tijelu. Ako se ipak odlučite  za nekoliko čašica, trebali biste znati kakvo dejstvo ima alkohol.

Najvažnije je znati, ako zapravo radite na gubitku kilograma, da je konzumacija alkohola kontraproduktivna tome. Ako želite izgubiti težinu, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti je da prestanete piti. Alkohol sadrži veliki broj kalorija, ne možemo ga obraditi ili ga iskoristiti za energiju, pa se samo nabraja kao težina.

Alkohol može uticati na vas prije i poslije treninga na različite načine. Čak i pri slabijem mamurluku, uslijediće preskakanje treninga, kao i razni drugi simptomi koji vam sigurno ne idu u prilog.

 

Kako alkohol utiče na vaš trening?

Alkohol je diuretik i izaziva oslobađanje vode iz organizma putem bubrega (50g alkohola u 250mL tekućine odnosno oko 4 pića uzrokuju eliminaciju 600 do 1000 mL vode). Zbog toga ne apsorbujemo alkohol kao i tekućinu. Ako ste više od 2% dehidrirani kada započnete vježbu, performanse neće biti tako dobre kao da ste potpuno hidrirani", ističe Amanda Turner, doktorica i istraživačica sa Univerziteta u Koloradu.
Posebno tokom ljetnjih dana, alkohol prije vježbanja može pridonijeti dodatnom gubitku vode, koji je često nezaobilazan zbog visokih temperatura.

Bilo koja količina alkohola prije treninga je previše. U zavisnosti od nivoa tolerancije koje ljudi imaju, na neke ljude alkoloh više utiče, ali svejedno dovodi do dehidratacije, širenja krvnih sudova, smanjivanja motornih funkcija i drugih efekata koji mogu da ugroze vaše zdravlje – rekao je Majk Donavanik, sertifikovani specijalista za snagu.

"Sljedećeg jutra nakon što ste konzumirali nekoliko pića, imate manje ugljikohidrata, tako da će vaša izdržljivost imati tendenciju da bude niža", kaže Georgie Fear, autor knjige “Lean Habits for Lifelong Weight Loss”.

Osim slabije izdržljivosti, vrlo je vjerovatno da ćete imati previse nizak nivo šećera u krvi tokom treninga.
Upravo iz tih razloga, preporučljivo je da izbjegavate konzumaciju par čaša vina noć prije trke, dugog trčanja ili vožnje bicikla.

 

Kako alkohol utiče na oporavak?

Alkohol produžava vrijeme oporavka, najviše zbog toga što povećava dehidraciju. Ali, pored dehidracije, kada vaša jetra pokušava da se izbori sa alkoholom, vrlo je vjerovatno da će biti uključeni i digestivni sistem i bubrezi, što će takođe da uspori oporavak. Nakon jakog treninga ili trke, prvo unesite dovoljno tečnosti i hrane, pa tek onda vaš uspjeh proslavite čašicom nekog alkohola.

 

Uticaj na cjelokupno zdravlje

Osim što štetno utiče na trening i oporavak mišića, alkohol takođe utiče na vaše cjelokupno zdravlje.
Ako pijete u večernjim satima više pića, to može uticati na vaš san.

Prekomjeran unos alkohola izaziva i druge zdravstvene probleme, kao što su porast srčanih bolesti i rizik od dijabetesa za one koji piju previše (više od jednog pića dnevno za žene i više od dva pića dnevno za muškarce).

Ne morate se potpuno suzdržavati od alkohola da biste vodili zdrav život, ali važno je zapamtiti potencijalne padove sljedeći put kada dođete do pića.

Izvor : www.active.com.