TABATA TRENING

Apr 22, 2018 Trening
130908-F-LZ758-091.JPG

Tabata trening je dobio naziv po svom izumitelju, japanskom doktoru Izumiju Tabati. Tabata i kolege su uporedili uticaj visoko intenzivnog intervalnog treninga i treninga umjerenog napora na aerobni i anaerobni kapacitet. U tu svrhu su poredili dvije grupe učesnika, od kojih je jedna grupa vježbala 5 puta sedmično po sat vremena umjerenim intenzitetom, a druga grupa je vježbala 4 puta sedmično po 4 minuta intervalnog treninga, 6 sedmica. Nakon 6 sedmica provjerili su aerobni i anaerobni kapacitet učesnika i zaključili da su učesnici iz druge grupe značajno povećali svoj anaerobni i aerobni kapacitet, dok učesnici iz prve grupe nisu uopšte povećali svoj anaerobni kapacitet.

Jedna Tabata sesija traje 4 minute, a sastoji se od 8 ponavljanja, 20 sekundi maskimalnog napora i 10 sekundi odmora. Tabata vam omogućava da u realtivno kratkom vremenskom intervalu poboljšate aerobni i anaerobni kapacitet, pa ćete poboljšati, kako svoju izdržljivost, tako i brzinu.

Tabata trening može da se sastoji od različitih vrsta aktivnosti, poput trčanja, sklekova, čučnjeva, trbušnjaka i sličnih aktivnosti, a najvažnije je da tokom 20 sekundi napora date svoj apsolutni maksimum.

Ukoliko želite da radite trkački treninge na ovaj način, prvo se lagano zagrijte, a zatim pokušajte da uradite par tabata sesija, trčite brzo 20 sekundi, a zatim 10 sekundi hodajte ili lagano džogirajte, uradite 8 ponavljanja.
Nakon toga džogirajte 5 – 10 minuta, a zatim pokušajte da uradite narednu sesiju, naravno ako vam ostane dovoljno energije.