Zašto trkači trebaju snažan gornji dio tijela

Apr 22, 2018 Trening
push-ups-888024_1920.jpg

Posmatrajući mnoge trkače, njihov način treniranja i priprema, dolazi se do jednostavnog zaključka, a to je da tkkači ne posvećuju dovoljno pažnje jačanju tijela i vježbama snage, gotovo ih izbjegavaju. Ukoliko želite da napredujete, da postignete što bolje rezultate, nije samo bitno da li nešto volite ili ne, da li uživate u tome ili vam je dosadno.
To što se prilikom trčanja najviše oslanjate na noge i donji dio tijela, ne znači da gornji dio nije bitan. Ljudsko tijelo je cjelina sastavljena iz više dijelova, a svaki od njih zaslužuje određeni tretman i njegu. Ukoliko je jedan dio slabiji, ispašta i cjelina. 
Upamtite dobro, snažan gornji dio tijela je važan, ne samo za efikasnije trčanje, već i za sprečavanje povreda.

 

Budite učinkovitiji!

Svakim udarcem stopala u podlogu, ne samo da koristite vaše noge da vas pomaknu naprijed, već takođe koristite prsa, ruke, leđa i torzo kako bi se uravnotežili i poboljšali učinkovitost. Dok trčite, ruke rade, pa tako što su jače vaše ruke, to je lakši pokret, korak ka naprijed.
Ne zamarajte se mislima o dodavanju previše mišića i negativnom uticaju na vaš tempo i formu, već shvatite da je potrebno dosta vremena i truda, plus kalorijski višak, za izgradnju mišića. Postizanjem jakog tijela, postaćete uravnotežen trkač - noge su glavni pokretači, ali ono što se događa iznad struka podjednako je važno.
 

Sprečite povrede!

Pojava grčeva, bolova, otoka, upala u ramenima, vratu, leđima, tokom i poslije trčanja...a uzrok, glavni krivac? Loša forma!
Razvijanje i održavanje jakog gornjeg dijela tijela će vam omogućiti održavanje ispravnog držanja. Bićete u mogućnosti da trčiti duže, bez neprijatnih prepreka i bolova. 


Pogledajte na koji način da ojačate gornji dio tijela i koje su najbolje vježbe za to (klikni ovdje).