Prvi put, naučnici su povezali tri stvari: nepušenje, održavanje normalne težine i umjerenu konzumacija alkohola - sa sedam dodatnih godina života.Istraživanje, objavljeno u časopisu Health Affairs, takođe je pokazalo da su te dodatne godine uglavnom provedene u dobrom zdravlju i bez invaliditeta.

Da bi ispitali učinke specifičnih zdravstvenih ponašanja na dugovječnost, istraživači sa Univerziteta Mičigen i Instituta Maks Plenk za demografska istraživanja u Nemačkoj, analizirali su podatke više od 14.000 Amerikanaca, od 50 do 89 godina, ispitujući ih o njihovom zdravlju i načinu života svake dvije godine. 
Sveukupno, muškarci i žene u istraživanju imali su očekivani životni vek od 77,7 i 81,4 godine. Ali ljudi koji nikada nisu pušili imali su indeks tjelesne mase manji od 30 (što predstavlja prag za gojaznost), obično žive četiri do pet godina duže od opšte populacije. 

Kada su istraživači uključili i konzumaciju alkohola, otkrili su da su oni koji su umjereno pili - manje od 14 pića nedeljno za muškarce i sedam za žene - živjeli sedam godina duže od opšte populacije i da su te godine uglavnom bile takođe bez invaliditeta. 

 

Stručnjaci se nadaju  da će njihovo otkriće biti poziv ljudima da promijene nezdrave navike i ovim putem apeluju na sve ljude da povedu računa o načinu života. 

 

 

 

Preuzeto sa www.b92.net

Na Berlinskom maratonu, kenijski maratonac Eluid Kipčoge je istrčao novi svjetski rekord. Stazu je istrčao za 2:01:39, što je za preko minut brže od prethodnog svjetskog rekorda koji je istrčao Denis Kimeto, takođe u Berlinu (2:02:57). Ono što je zanimljivo jeste da to nije njegov najbolji rezultat u maratonu, jer je 2017. godine u Monci trčao 2:00:25, ali taj rezultat nije priznat od Svjetske atletske federacije.

Irski atletičar, Paul Robinson, istrčao je najbržu milju na Sjevernom polu. Distancu od 1,609 km pretrčao je  za 4:50:95, što je za više od minute sporije od svjetskog rekorda. Važno je napomenuti da je temperatura, pri kojoj je trčao, iznosila  -33oC. Poslije trke je izjavio da je to bila najteža milja koju je ikada trčao, a tokom trke je zadobio i promrzline desnog uha.

Inače, Robinson je rerkoder na 1 milju i na Južnom polu (4:17:09).