Prvi put, naučnici su povezali tri stvari: nepušenje, održavanje normalne težine i umjerenu konzumacija alkohola - sa sedam dodatnih godina života.Istraživanje, objavljeno u časopisu Health Affairs, takođe je pokazalo da su te dodatne godine uglavnom provedene u dobrom zdravlju i bez invaliditeta.

Da bi ispitali učinke specifičnih zdravstvenih ponašanja na dugovječnost, istraživači sa Univerziteta Mičigen i Instituta Maks Plenk za demografska istraživanja u Nemačkoj, analizirali su podatke više od 14.000 Amerikanaca, od 50 do 89 godina, ispitujući ih o njihovom zdravlju i načinu života svake dvije godine. 
Sveukupno, muškarci i žene u istraživanju imali su očekivani životni vek od 77,7 i 81,4 godine. Ali ljudi koji nikada nisu pušili imali su indeks tjelesne mase manji od 30 (što predstavlja prag za gojaznost), obično žive četiri do pet godina duže od opšte populacije. 

Kada su istraživači uključili i konzumaciju alkohola, otkrili su da su oni koji su umjereno pili - manje od 14 pića nedeljno za muškarce i sedam za žene - živjeli sedam godina duže od opšte populacije i da su te godine uglavnom bile takođe bez invaliditeta. 

 

Stručnjaci se nadaju  da će njihovo otkriće biti poziv ljudima da promijene nezdrave navike i ovim putem apeluju na sve ljude da povedu računa o načinu života. 

 

 

 

Preuzeto sa www.b92.net

Irski atletičar, Paul Robinson, istrčao je najbržu milju na Sjevernom polu. Distancu od 1,609 km pretrčao je  za 4:50:95, što je za više od minute sporije od svjetskog rekorda. Važno je napomenuti da je temperatura, pri kojoj je trčao, iznosila  -33oC. Poslije trke je izjavio da je to bila najteža milja koju je ikada trčao, a tokom trke je zadobio i promrzline desnog uha.

Inače, Robinson je rerkoder na 1 milju i na Južnom polu (4:17:09). 

Godišnje oko 850 odvažnih trkača učestvuje u LGT Alpine maratonu koji se održava u Lihtenštajnu. Trka je pravi izazov, jer je ukupna razlika u nadmorskoj visini 1870 metara. Ono što je zanimljivo kod ovog maratona jeste, što da biste ga istrčali, morate da pretrčite čitavu državu, s obzirom da je površina Lihtenštajna veoma mala.

Prvi maraton je održan 17. jula 2000. godine, a od 2015. godine je uvedena i štafetna trka.

Rekord maratona je 2:56:27 za muškarce, i 3:28:23 za žene, što i nisu tako loši rezultati, ako se u obzir uzme težina staze.