Za većinu ljudi dan počinje tek nakon kafe, pa vjerovatno smatraju da nema boljeg načina za razbuđivanje. Međutim, postoje i druge namirnice u domaćinstvu, koje vam pojednako dobro mogu pomoći da otjerate san, da vas drže aktivnijim, a pri tome su i zdravije.

Jabuka

Vjerovatno se pitate zašto baš jabuka? Prirodni šećeri i vitamini koji se nalaze u ovoj voćki odličan su saveznik u borbi protiv pospanosti. Takođe, jabuke su bogate ugljenim hidratima, koji su neophodni organizmu da bi ostao u pokretu, kao i da bi nastavio sa dnevnim aktivnostima.

 

Crna čokolada

Može vam zvučati nevjerovatno, ali ukoliko imate normalan rad digestivnog trakta efekti crne čokolade na organizam biće vrlo slični onima koje imate kada popijete šoljicu kafe. Momentalna energija, a i aktivacija hormona sreće – odličan način da se započne užurban radni dan.

 

Ukoliko želite zdraviji i kvalitetniji život, riješite se uobičajenih rituala u vidu velike šolje crne kafe, pa pređite na efikasnije namirnice u borbi protiv pospanosti sa kojom se suočavate svakodnevno, bilo da je u ranim jutarnjim ili podnevnim časovima.  


Na koji način se vi svakodnevno razbuđujete?

Na Berlinskom maratonu, kenijski maratonac Eluid Kipčoge je istrčao novi svjetski rekord. Stazu je istrčao za 2:01:39, što je za preko minut brže od prethodnog svjetskog rekorda koji je istrčao Denis Kimeto, takođe u Berlinu (2:02:57). Ono što je zanimljivo jeste da to nije njegov najbolji rezultat u maratonu, jer je 2017. godine u Monci trčao 2:00:25, ali taj rezultat nije priznat od Svjetske atletske federacije.

Irski atletičar, Paul Robinson, istrčao je najbržu milju na Sjevernom polu. Distancu od 1,609 km pretrčao je  za 4:50:95, što je za više od minute sporije od svjetskog rekorda. Važno je napomenuti da je temperatura, pri kojoj je trčao, iznosila  -33oC. Poslije trke je izjavio da je to bila najteža milja koju je ikada trčao, a tokom trke je zadobio i promrzline desnog uha.

Inače, Robinson je rerkoder na 1 milju i na Južnom polu (4:17:09).